Search This Blog

23 Sept 2012

Как се кандидатства в Обединеното кралство


Оказва се, че не е шега работа да се пише за кандидатстването в чужбина. Наистина силно се надявам, това да не стане първи и последен пост по темата в този блог. Желанието ми е да опиша накратко и без претенции за оригиналност какви са условията и процедурите за кандидатстване в Шотландия. Помолих още няколко човека да се включат, описвайки кандидатстването и в други държави, но още не е сигурно дали това ще се случи. Не можете да ни вините, все пак, в момента всички заминаваме/сме заминали за някъде и тъкмо сме се гмурнали в лудостта, наречена висше образование.
Постарала съм се да се свържа с хора, които сами са си подготвяли документите, а не са използвали услугите на фирми. Да кандидатстваш сам е напълно възможно и не е трудно.

Всичко по-долу, освен онова обозначено като частен случай за Шотландия/Уелс, е общовалидно за кандидатстването в Обединеното кралство. Разликата между Уелс, Шотландия и Англия се поражда при финансирането на висшето образование, както и намиране на общежитие.

Ето какво следва в поста:
  • ·         СРОКОВЕ
  • ·         ОСНОВНИ СТЪПКИ (общ преглед на кандидатстването в UK)
  • ·         ЦЕННИ СЪВЕТИ
  • ·         УЕЛС (кратко уточнение за ситуацията в Уелс, написано от Мирела Драгиева)
  • ·         ШОТЛАНДИЯ (кратко обяснение на възможното финансиране)
  • ·         ПОПЪЛВАНЕ НА БЛАНКАТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ
  • ·         КОРЕСПОНДЕНЦИЯ

*надявам се скоро да редактирам този пост, добавяйки и информаця за Англия

СРОКОВЕ
Първият и най-важен съвет е: започнете с кандидатстването си от рано. Крайните срокове за подаване на документите тази година са:
15 октомври за дентална, ветеринарна и хуманна медицина, както и за всички курсове в Оксфорд и Кембридж
15 януари за всички курсове, освен по-горе изброените, както и  art and design
24 март за art и design, освен ако не е опоменато, че срокът е 15.01
Това са всеизвестните срокове, след които, ако питате повечето хора (визирам кандидатстващи, техните родители и други недогледали) ще ви кажат, че не можете да подавате документи. Това не е съвсем така. Има още 2 срока, които ви дават втори (и трети) шанс за записване.
15 януари - 30 юни - апликаците до тази дата се разглеждат едва след като се разгледат всички други. В Интернет препоръчват, ако се е стигнало до там, че да кандидатствате след 15 януари, да изчакате до май месец. Тогава можете да пишете директно на университетите и да попитате дали в курсовете има свободни места. Успехът му е тестван с една близка до мен кандидатура. Все пак не оставяйта надежди на този срок.
Юли - Септември - този период се нарича "Clearing". Принципно се използва, ако никоя от кандидатурите ти не е била успешна. Все пак аз лично не ви препоръчвам да разчитате на този срок, защото местата се запълват много бързо и шансът (както показва близък до мен опит) е почти нулев.

ОСНОВНИ СТЪПКИ
            Разбира се, всичко започва с проучване. Основният ми съвет е да разгледате обстойно проспектите на университетите. Повечето можете да получите дори на хартия, доставени до личната ви пощенска кутия.
            За да кандидатствате в университет в Обединеното кралство трябва едно основно нещо - UCAS. Това е уебсайт, чрез който се случва абсолютно всичко. В основата си е доста лесен за разбиране, трябва само да се следват дадените стъпки.
            Най-общо казано има две стъпки - APPLY и TRACK. В APPLY се създава акаунт, в който се попълват абсолютно всичките ти данни, които са от значение за кандидатстването. В TRACK се следи прогресът на апликацията, излизат отговорите от университетите и условията, които са ти поставили.
            Погледнато от друга гледна точка, кандидатурата ви за място минава през две основни "цедки". Първо-  на база мотивационнот ви писмо и характеристиката/препоръката ви, ви се прави "предложение" (offer), което може да е conditional или unconditional. В случай на unconditional получавате мястото, стига да го искате. В случай на "conditional" трябва да покриете определено условие (condition), което обикновено е да вземете изпит с определени оценки. Какви са условията ви ще научите в Track някъде в периода февруари-май.
            Личният ми съвет е да пишете на университетите предварително като им кажете от коя държава сте, каква диплома ще получите, кои курсове ви интересуват и какъв езиков изпит ще полагате. Така предварително ще получите информация какви ще бъдат условията ви и ще прецените дали са постижими.
            Имате право на 5 желания, от които по-късно трябва да определите едно "сигурно" и едно "за застраховка". Съветът, който всички дават, е сиурното ви желание да бъде онова, което изисква от вас по-високи резултати.
            След като минат матури, изпити и т.н. имате време, в което трябва да дадете документите си за превод и легализация. Срокът, който имате е достатъчно дълъг, а и някои университети дори не искат да им се изпращат документи по пощата, а само сканирани такива.
            Ако сте приети успешно, остава да си намерите място, където да живеете. Пред вас има няколко варианта, всеки с плюсове и минуси. На първо място - студентските общежития. Хубавото при тях е, че сте заедно с по-голямата част от студените първа година, а и със сигурност имате къде да спите веднага, след като пристигнете. Цената им за сметка на това е около 100-110 паунда на седмица. Втори вариант- частно общежитие (места като iQ, UNITE и подобни). Това е за онази, които предпочитат тишината, спокойствието и комфорта. Но никак не са евтини - започват от около 130 паунда на седмица. Последният вариант - квартитра. За съжаление, да си намерите от България е почти невъзможно, а да дойдете и тепърва да търсите би означавало да нямате къде да живеете известно време. За сметка на това са около 2 пъти по-евтини от общежитията.

ЦЕННИ СЪВЕТИ
Ценните съвети при кандидатстването за където и да било са горе-долу едни и същи. На първо място - питайте. Питайте за всяко едно нещо, което не ви е ясно, но не питайте кого да е (визирам приятелите и познатите ви, които също кандидатстват). Пишете директно на институцията, от която това зависи, било това университетът, финансиращата ви организация или UCAS. Ще забележите сами, че след известно време прекарано в писане на мейли, ще спре да ви прави впечатление и ще ги пишете с лекота.
Второ - на правете нещата на своя глава. Има много добри сайтове, които описват как да направите всичко стъпка по стъпка. За UK такъв е TheStudentRoom, в който има всичко от модели на мотивационно писмо до историите и проблемите на хора във вашето положение. Разбира се, както вече споменах отгоре, не вземайте всеки един съвет за чиста монета, когато не е даден от необходимата институция.
Трето - четете. И под четете имам предвид четете и препрочитайте всичко, което е написано навсякъде, що се отнася до кандидатурата ви. Сто процента от нещата в този пост са написани някъде из сайтовете, с които ще се сблъскате в идните месеци. Важното е да им обърнете внимание.

УЕЛС
"В Уелс се кандидатства  чрез UCAS, процедурата е абсолютно същата както за Англия и Шотландия. Аз лично предпочетох този университет (Aberystwyth University) поради няколко причини: първо, аз исках вместо да карам една годна в чужбина да изкарам една година стаж по специалността, което го предлагаха само Aberystwyth и Southampton от тези,  в които кандидатствах, но в Уелс е по-евтино. Освен това, ако Aberystwyth ти е първия избор получаваш отстъпка 800 паунда от таксата за общежитие. То е осигурено за всяка година за чуждестранните студенти, но се подават документи отделно за всяка година и трябва да се местиш, а и не е гаранция, че няма да те сложат в двойна стая втората година, за това би излязло по-изгодно да излезеш на квартира. Иначе пак си се подават документи за заем, покриващ таксата за обучение, както е за Англия, като се пише пълната сума от 9000 паунда и се праща до Student Loans Company England, а те прехвърлят документите към Уелс, от където държат постоянна връзка с теб."

ШОТЛАНДИЯ
Тъй като финансовата страна на обучението не е за подценяване, добре е да проучите какви са възможностите ви за стипендия. Аз мога да говоря единствено за моят случай, в който имах право единствено на покриване на семествриалните такси. Това се прави през уебсайта http://www.saas.gov.uk/. Ако подадете молбата си навреме е сигурно, че ще получите финансиране. Покриването на таксите важи само за учебните заведения в Шотландия и се предлага на бъдещи студенти от Европейския Съюз. Можете да изпратите молбата си дори преди да имате някакви отговори от университети и да я оттеглите/промените, ако се налага.

ПОПЪЛВАНЕ НА БЛАНКАТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ
UCAS е така създаден, че да отговори на почти всички въпрси, които могат да възникнат. Ако все пак нещо ви остане неясно можете да им пишете и на стената във фейсбук: https://www.facebook.com/ucasonline Отговарят в срок от няколко дена.
Не смятам, че е нужно да отделям внимание на всяка една подробност относно попълването на бланката за кандидатстване, но има няколко неща, които са важни.
Въпросителните знаци до поленцата дават почти идеално обяснение на нещото, което се иска да попълниш.

Personal Details
Малко по-неясни са Reference numbers
Unique Learner Number (ULN) и Independent Safeguarding Authority (ISA) Number нямаме.
Test of English as a Foreign Language (TOEFL) Number и International English Language Testing System (IELTS) TRF Number се намират на сертификатите за съответния изпит и трябва да бъдат описани като такива. Ако когато кандидатствате все още нямате взет изпит, просто ги оставете празни.

Choises
Изборът на специалности е най-важната част от кандидатстването, но същевременно и най-леката за попълване. Всеки университет и всеки курс в този университет си имат свой уникален номер. Номерата обикновено са написани в проспектите на университетите.
За полето Start Date има два варианта - септември тази година или септември догодина. За септември догодина има специални условия, сред които това да получите нужнте оценки тази година, макар че кандидатствате за следващата. Което значи, че не може да кандидатствате за място в университета, ако сега сте например 10 клас. Тази опция е полезна за някого, който иска да си вземе gap year.
Live at home while studying? - No
Point of entry (курсът, от който искате да започнете следването си в университета) - обикновено 1, но ако искате да се местите и да започнете там от втора и нагоре години е хубаво да се свържете с университета предварително.

Education
Това е мястото, на което аз лично се затрудних най-много. Тъй като бланката за кандидатстване трябва да се изпрати доста преди да завършим училище, тази секця е по-скоро базата, на която ще получите условията си за прием, а не причината да бъдете приети.
Please state the highest level of qualification you expect to have before you start your course  - Тук за всички, които още нямат висше образование се попълва "below honours"
Изберете add new school/college/centre. Българските училища така или иначе ги няма в списъка, така че просто си ги въведете на ръка. Няма никакъв проблем да въведете бъдеща дата в полето "finish".
add qualification се появява под името на въведеното учебно заведение
Важно е да въведете "квалификациите", които сте получили/ще получите от учебното заведение. Повечето неща, които могат да ви потрябват като сертификати ги има в списъка, включително и българската диплома, изписана "Bulgaria - Diploma za sredno obrazovanie". Много е важно да я изпишете така, а не да въведете някакъв превод. Те ще ви разберат.
Въвеждайки тази диплома, следващото, което трябва да направите е да изпишете кога ще я получите. Най-вероятно юни 2013. В полетата "Module"въведете всички учебни предмети, които ще влязат в дипломата ви. Съветвам ви да се консултирате с учител, който да ви каже какво точно влиза в дипломата и какво не. Навсякъде можете да оставите полето "grade"празно, стига да сте въвели дата в бъдещето.
Що се отнася до изпитите, които ще държите/сте държали, може да ги въведете като част от квалификациите, които сте получили в средното училище. Ако пък сте ходили в частно училище, за да учите език, можете да го въведете като ново учебно заведение и да добавите изпита по език. Ако още не сте си получили резултатите избирате опцията "Pending"или пък оставяте полето празно, според изпита.

Employment секцията ще я пропусна, тя се попълва доста лесно.

Personal Statement
Това е най-най-важната част от кандидатурата ви. Тъй като в общия случай все още нямате кой знае какви дипломи и сертификати, е много важно да покажете интересите и уменията си в това т.нар. "мотивационно писмо", както и да обясните защо сте подходящ за избраният курс. Съветвам ви да почерпите идеи от интернет и да прочетете колко се може повече правила за писане на такъв вид текст. Най-важно, разбира се, е да го съобразите с изискванията на UCAS, които са поместени тук: http://www.ucas.com/students/applying/howtoapply/personalstatement/

Reference
По-известно като "характеристика" или "препоръка", това е мястото, което вие реално не попълвате сами. Важно е да сте се свързали с вашия "referee" предварително. А ако можете да прочетете онова, което той/тя смята да напише за вас - още по-добре. Характеристиката не е просто хвърчащ текст, тя трява добре да е свързана със специалността, за която кандидатствате. Прочетете малко повече тук: https://apply2.ucas.com/ucasapply2013/PopUpServlet?functionname=help&page=HELP.REFERENCE.REFERENCE.IND.LINK.ADVICE

Не забравяйте да натискате "save"след всяка една промяна. Не забравяйте да отбележите тикчето "section complete", когато сте готови с всяка една секция, тъй като иначе няма да можете да продължите към плащането и изпращането.

Pay
Цената на кандидатстването през UCAS е 22 британски лири, които трябва да преведете от кредитна или дебитна карта. След като сте платили трябва да получите e-mail, потвърждаващ, че кандидатурата ви е изпратена.
След това ви остава да чакате (и да се готвите за изпити/матури).

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Чакането е придружено от цяла дузина кореспонденция между вас и UCAS. По-голямата част от информацията за кандидатурата ви ще намерите в интернет или ще получите като e-mail. Разбира се, има и неща, които ще ви бъдат изпратени на хартия. В писма ще следите как напредва кандидатурата ви и ще ви бъде обяснено какви са опциите ви във всеки един момент. Не пренебрегвайте нищо, което получите, защото обикновено нещата са важни.
Кликнете на изображението, за да го видите по-ясно
 welcome letter - получавате го, когато сте изпратили кандидатурата си успешно. В него са описани желанията ви.
 welcome guide - върви с the welcome letter. Изяжте го от корица до корица поне 2 пъти. Има много полезна информация

  status check - получавате го, когато имате 5 от 5 отговора и сте избрали предпочитанията си. Предпочитанията ви могат да бъдат променяни в срок от 7 дни след като сте ги направили. Не чакайте това писмо да дойде, защото хартиените писма обикновено пристигат за 2 седмици.

  award letter - писмото от SAAS, което ви казва, че ще получите финансиране. То е единственото от показаните тук писма, което ще ви трябва, за а се запишете в университет, така че го вземете задължително със себе си, преди да заминете
advisory letter

 confirmation letter - получавате го след като сте получили unconditional offer от университет.

2 comments:

  1. мерси за информацията :)

    ReplyDelete
  2. мерси за информацията :)

    ReplyDelete